sâmbătă, 10 noiembrie 2012

Dredd - Impresii

De departe, Dredd - Ultima judecată, este cel mai bun film pe care l-am văzut în 2012. Cum asta e o afirmaţie la fel de full of shit ca şi promisiunile PDL-ului, uite care-i adevărul:
Eram deja adormit pe la 18:45, împăturit şi cu laptopul în braţe să mă uit la Letterman, fiind gata-gata să renunţ la Dredd. Un avânt stupid m-a scos afară în frig, până la Cinema-City, cu un Doncafe fierbinte în mână, în sala 8 a multiplexului pe care-l vizitez weekend de weekend. Am renunţat la popcorn şi cola, ba chiar şi la şahul de pe telefon în alea 13-14 minute până chiar începe filmul.
Total Recall-ul recent mi s-a părut cel puţin fratele geamăn al lui Dredd. N-a fost Robocop-ul la care mă aşteptam, dar nici nu-i demn de aprecierile IMDB (şi ăştia mai dau rateuri). Distopii, anarhie post războaie-nucleare, mizerie bla-bla...justiţiar pe motocicletă, radiaţii într-o Americă de 800.000.000 locuitori (s-au f**** ăştia în mandatul 2 al lui Osama-Obama şi yo` mama) cu blocuri de 200 etaje şi zeci de mii de inhabitanţi. Încă de la prezentarea caselor de producţie a filmului, regretam că n-am intrat la Celeste and Jesse forever, pt că Dredd e cap-coadă film cu biget redus, care ar fi trebuit să iasă direct pe dvd şi torrente.
Ma-Ma -  ex-prostituată, mutilată fizic şi sufleteşte de ...viaţă, e şefa clanului din mahalaua numită superblocul 1, care produce şi distribuie un nou drog, numit slo-mo (adică-l inhalezi şi timpul se dilată, în bucaţele strălucitoare). Ma îşi jupoaie de vii 3 subalterni, după care îi aruncă în gol. Un judecător care nu se află pe statul ei de plată, ai ghicit: Dredd, o ia alături de el pe începătoarea Anderson

 (eye-candy/totodată medium)  şi pleacă să aresteze răufăcătorii dom`le. Nţu... Ma-ma închide clădirea şi îşi asmute câinii (matahalele grăbite să intre`n gloanţele lui Dredd) pe justiţiarii rupţi de comunicaţiile cu Departamentul de justiţie.
Ca şi Priest şi N filme de seria B, acţiunea se restrânge brusc într-un decor anost, în care trebuie să te mulţumeşti cu violenţă intersisă sub 18 ani (gloanţe intrând şi ieşind prin carne, jupuieri) şi-un viol mental. Am tot aşteptat ca Dredd să devină mai autoritar, mai plin de surprize, mai carismatic, dar s-a rezumat la fişa postului, sau dacă vreţi - un Clint Eastwood cu laringită.

0 comentarii: