miercuri, 8 august 2012

The Bourne Legacy - Impresii


Încă de când am auzit că o să fie şi-o a 4-a parte, fără starul seriei: Matt Damon, am zis că-i menit doar să supere fanii lui Bourne...care au avut parte de un final satisfăcător ..şi să mai pluseze la cei 1 miliard $ strânşi de întreaga serie. Primele 3 părţi sunt extrem de bărbăteşti, cu scenariu imprevizibil, aducând destul de mult cu 007.
Moştenirea din Bourne`s Legacy, către Jeremy Renner (aflat în plină expansiune, după Hurt Locker, The Town, M:I-4 sau Avengers) suferă mult după primele 20-30 minute (care-s bune, poate pt că aduc cu The Grey). Scenariul e mult prea lălăit, dialoguri în plus - făcute parcă pentru femeile cinefile mai degrabă decât pt fanii cărţilor şi filmelor adaptate după munca lui Robert Ludlum (Identitatea, Ultimatumul şi Supremaţia lui Bourne) şi pt prima oară - o Rachel Weisz enervantă (şi spun asta ca fanul ei) în rolul Dr Shearing.
Povestea e împletită pe firul unor programe de creare a unor super-soldaţi C.I.A (Treadstone), modificaţi genetic...mai apoi, odată cu scurgerea subiectului în presă - eliminarea fiecărui recrut - indiferent de locaţia şi naţionalitatea lui.
Întâmplările din cele mult prea multe 130 minute, vor să ştim că e în paralel cu primul film din serie (sidequel -procedeu care nu-i la prima tinereţe în industrie) şi că pe lângă Jason Bourne....undeva prin Alaska, un alt fost-soldat Aaron Cross, recrutat de C.I.A, urmează să fie ucis de cei ce l-au antrenat şi modificat prin nişte pastile (cea verde pt viteză şi forţă, cea albastră pt inteligenţă) care-i cresc inteligenţa şi forţa....destul cât să arunce în aer lupi.
Scenaristul primelor 3 părţi, îşi asumă aici şi rolul de regizor. Cred c-ar fi fost mai bine dacă se rezuma la ce ştie să facă mai bine.
O notă de credibilitate în film e adusă e tracker-ul Eric Byer [Edward Norton] (tipul din spate, care e în spatele celui din spate) şi echipa lui programată, care-l caută cu toate mijloacele (şi nu cred că s-a exagerat când au fost arătate mijloacele informatice la care au acces total cei din serviciile secrete) disponibile...dar şi (mai ales) de faptul că nu mai e filmat cu camera tremurândă (cum au fost 2 din cele 3 filme, pt a spori doza de realism). Partea tâmpă e că pe de o parte ni se spune că C.I.A vrea să scape de super-soldaţi....urmând mai apoi să îl trimită pe Larx (un pokemon asiatic) să îi ucidă pe cei 2.
Per total, o scenă brutală într-un laborator - unde se vor spune puţine spre deloc - cuvinte, dar teroarea e extrem de vie (te duce cu gândul la premiera Dark Knight Rises din Colorado), plus începutul cu cantonamentul iernatic al lui Cross - rămân singurele aspecte impresionabile, într-un film destul de mediocru, care nu s-a ridicat la pretenţiile mele. Poate că avea o şansă să fie bun, dacă era de sine-stătător şi nu comparat cu restul francizei.

0 comentarii: