duminică, 22 ianuarie 2012

J Edgar - impresii







Ultima dată când am fost atât de nerăbdător să văd un film, a fost vorba de Inception.Încă din frageda pruncie a filmului, înainte de a începe filmările, ştiam de el, că urmează să fie regizat de Eastwood, jucat de Leo şi Naomi Watts. Era suficient încât să-l aştept cu nerăbdare. Şi-mi înţelegeţi nemulţumirea, că e printre ultimele filme nominalizate la Globuri (pe 24 ianuarie va fi şi la Oscaruri) pe care le văd. Trecând peste nemulţumirea de a nu-l fi văzut până în seara asta, mă zbat între câteva lucruri neconştientizate. Am vrut să fie mai bun decât The Descendants......şi la 15 minute de când l-am văzut, încă nu ştiu de este.
E cuprinzător...îl arată pe fondatorul FBI-ului dea lungul a 48-49 ani, nereuşind să aibă o viaţă în care să iubească şi să fie iubit. De la 29 ani până la deces (nu cred că e spoiler...e cultură generală că a murit în 78, după ce a modernizat justiţia şi şi-a lăsat adânc înfiptă în mentalul colectiv - amprenta). Acum.....dacă-i mai mult de bine sau nu? A stârnit multe controverse, ba că era atras de bărbaţi (motiv de râsete stupide din partea colegilor mei de scaune) dar n-a mărturisit-o niciodată din respect pentru mama lui (cu care a locuit până la 40 ani), de la care-a învăţat tot ce-a pus în practică în Biroul Federal al Investigaţiilor. Mai e bănuit că şantaja preşedinţii S.U.A pentru a primi şi mai multă putere, că nu-l suporta pe masonul ăla ipocrit de Martin Luther King, că şi-a înflorit autobiografia......bine, multe acuze. Poate sunt fondate....şi poate că nu-l cunosc pe J Edgar Hoover decât din Dosarele X şi Wikipedia, dar ce-mi transmite filmul e că a avut ÎNTOTDEAUNA, cele mai  bune intenţii....că a ţinut foarte foarte mult, la valorile etice, morale, creştine. Dacă Hoover a greşit, a făcut-o pentru că s-a opus sistemului. Bun...îi plăceau detaliile intime din viaţa personalităţilor publice. Ghici ce: pentru asta s-a inventat presa tabloidă, tuturor ne plac.....pentru că SUNTEM CU ADEVĂRAT, REPREZENTAŢI DE FAPTELE CARE NU SE AFLĂ, decât suntem de cele ştiute. Iar Edgar a folosit aceste informaţii (în mare parte cine cu cine şi-o trăgea) pentru binele ţării. Când bolşevicii plănuiau atentate în State, când gangsterii ucideau şi jefuiau (doar pt a fi adoraţi de public) iar poliţia era neînarmată, când răpirile nu aveau investigaţii suportate de o logistică ştiinţifică.......a venit omul ăsta şi a îndrăznit să ceară independenţă faţă de politică, plus autonomia de a putea fi cu un pas înaintea infracţiunilor. Ştiţi zicala aia: răul trebuie tăiat din faşă.
Pentru un scenariu de 128 pagini şi-un buget de doar 35 milioane de dolari, plus 39 zile de filmări. Leo de exemplu şi-a scăzut onorariul de la 20 milioane la doar 2 milioane (plus orele petrecute la machiaj în fiecare zi). De ce-ar fi făcut asta Leo? Poate pentru că ştia că rezultatul o să merite.


‎"What's important at this time is to re-clarify the difference between hero and villain." - J. Edgar

0 comentarii: