am zis-o , sunt in ea , sunt aici s-o reprezint . propria mea explicatie a teoriei evolutiei . cum , cand , si de ce am aparut . la inceput universul era o minge de foc gigantica , o minge din gaz dens si fierbinte . care s-a dilatat de-a lungul a miliarde de ani , s-a mai racit si s-au format niste grupe numite protogalaxii din care cu timpul au aparut galaxii si stele ( steaua rosie belgrad , steaua bucuresti ) .
in prima zi a lui dumnezeu radiatia electromagnetica nu s-a putut desparti de parintele ei : materia . universul e format 96% din materie neagra si energie . materia asta neagra accelereaza de un infinit de ani expansiunea universului ( einstein) .pamantul e rotund-sferic...dar universul ? pai plan...altfel cum s-ar deplasa lumina cu viteza regulamentara de 300.000 km/h ?
teoria relativitatii spune ca universul e sferic , si ca lumina in vecinatatea campului gravitational pierde energie dar e curbata de soare . dovada a venit la o eclipsa din 1919 . pe cer e o ordine : stelele rasar intotdeauna in est si apun in vest si pozitia lor nu se schimba..deci ao fost clasificate . mai bine zis ... personificate dupa animale sau eroi mitologici . steaua polara de ex si acum serveste navigatorilor ... ursa mare sau pt cei mai impudici : carul mare .
comic e ca ele sunt doar mari grupari aparente , si ca si la echipa nationala de fapt distantele dintre ele sunt uriase . atomii din care s-au copt planete , asteroisi , sateliti , comete si chiar traian basescu , au aparut dintr-o stea . de aceea pot sa va numesc pe toti : COPII AI STELELOR . deci var`miu uranus . soarele a inflorit din gaz fierbinte si stralucitor nascut dintr-un nor urias de gaz interstelar . o stea are ca mama si tata hidrogenul si heliul care sunt cele mai simple elemente chimice existente dupa retarda de nikita . in miezul lor au loc reactii de fuziune nucleara din care ies fotoni , deci... SI S-A FACUT LUMINA !
stea - albastra=cea mai fierbinte
- rosie = cea mai rece .
o nova e o stea grasa ( mult heliu) caruia i se intampla brusc sa straluceasca mult mai mult decat o stea . o supernova e o nova pe care are loc o explozie , cea mai stralucitoare fiind in 1054 ( anul marei schisme) iar ... AICI E INTERESANT lumina ei este inca vizibila sub denumirea de nebuloasa crabul
o gaura neagra poate fi descoperita doar daca in apropiere se afla o stea . nu pentru mult timp pt ca predatorul ei o va trece in universul invizibil .
ati auzit de galacticii de la real madrid da ? deci ce e o galaxie ? toate stelele , nebuloasele , nori de praf si gaze si material interstelar . si pentru ca exista gravitatie toate interactioneaza si se invart ca un carabus in jurul unui centru comun . un pui de galaxie are vreo 100.000 stele iar o galaxie mare poate avea si un trilion de stele . galaxia noastra e in forma de spirala ca si andromeda ( cu 50% mai mare) vecina de la 1600 milioane de ani lumina . un quassar stiti ce e ? o galaxie indepartata ce straluceste de vreo 100 miliarde mai tare decat soarele si de aia a si primit denumirea de gaura alba . inapoi la oile noastre galactice : prin 1610 unul galileo ( un bun prieten de-al bisericii) a descoperit pe bratul lui orion o aglomerare de stele numita sistem solar . iar pe locul 3 : terra . zestrea noastra , a calei lactee e de vreo 300 miliarde stele . acest dinu patriciu galactic are un diametru de 100 000 ani lumina , capitane picard fata de sistemul solar(8 planete) ce are un jenant diametru de 12 ore lumina , deci 13 miliarde km .
la nivel universal exista ..sa-i spunem tari cu judete ..numite grup local . un grup local are vreo 31 galaxii tinute impreuna de presedintele gravitatie . aiurea in tot acest post al meu e ca fiecare raspuns aduce cu el inca 2 , 3 intrebari . pt ca pozele de pe pamant nu erau clare , dupa caderea lui ceausescu , odata cu ion iliescu in 1990 , omenirea a lansat pe orbita o jucarie ..un telescop hubble . si ce fericiti au fost domnii si domnisoarele de la agentia spatiala europeana si nasa . telescopul minune trimitea pachete , ajutoare : imagini pe care nu le gasiti pe you tube cu nasterea unor stele , coliziunea a 2 galaxii ( real madrid-barcelona) . aaaaa si l-a si intrebat pe univers cate 14 miliarde de ani are ? c.v-ul lui hubble ? 2 camere de luat vederi , 2 spectrometre ce studiaza compozitia chimica si temperatura , radiatia, campul magnetic , raze infrarosu , giroscoape de directie . de marimea unui stadion de fotbal e statia spatiala internationala unde 15 tari au intrat in hota pt a cauta posibile conditii sa ne luam casa cu plata pe luna sau alte galaxii . si cand te gandesti ca multi nu stiau pana in 1995 ca mai sunt si alte sisteme planetare .
N O I
alea 8 planete ( pluto fiind descalificata) , 30.000 asteroizi / comete si meteoriti . acum 4.6 miliarde ani ne nasteam . un nor interstelar de gaze si praf s-a concetrat intr-o masa centrala formata din atomi de hidrogen din care s-a nascut soarele . in jurul acestei mase enorme s-a concentrat materia din restul norului , formand planete de roca la interior si gaze la exterior
pt noi viata nu ar fi posibila fara soare . in infinitele departari ale universului , soarele nu e o stea deosebita ci una modesta . 1,4 miliarde km diametru...masa medie... au mai vazut .
hidrogen 71% , heliu 27% si cele mai multe elemente cunoscute . soarele are in pofida varstei cosuri . pete intunecate , adica regiuni active avand campuri magnetice puternice . putin mai in adancime plasma solara ca un ciclon de dimensiunea unei planete se revarsa . ciclonul asta produce regiuni de suprafata mai reci...deci intunecate .
planeta in greaca inseamna = calator . mercur , venus , marte , jupiter si saturn se vedeau . erau fixe. prin 1781 am descoperit uranus , in 1847 neptun iar in 1930 pluton (jr) .
stiti ce-o sa patim ( pt optimisti) in vreo 5 miliarde de ani... de fapt doar simpaticii din twilight ? soarele va apune de tot si vom fi impinsi inspre exterior . si pt ca nu avem o masa suficienta pt mai multe cicluri de arderi nucleare vom ramane vreo 50 milioane de ani un ditamai gigant rosu dupa care vom fi o stea pitica alba .
mercur , venus, pamant si marte sunt planete telurice mari iar jupiter , saturn , uranus si neptun sunt denumite giganti gazosi . pamantul are nevoie de-o zi sa se invarta in jurul axei sale si de un an pt a parcurge toata orbita in jurul soarelui . si hai sa lamurim putin conditiile vietii :
pamantul e singura planeta cu apa in stare lichida . atmosfera e un scut impotriva `lichidatorului ' radiatia solara impiedicand evaporarea totala a apei . albastri suntem pt ca 70% suntem plini de apa . totodata atmosfera e o magazie ce inmagazineaza o parte a caldurii evitand temperaturile extreme . avem o grosime a scoartei de vreo 2800 km . dupa pamant , marte e singura planeta din sistemul nostru solar care are un mediu mai putin ostil vietii . oamenii ( nu martienii0 se intreaba daca nu cumva pe marte a existat mai demult viata ?
un vecin de 1400 ori mai mare ca noi e jupiter numit dupa un zeu roman ... cu vreo 60 sateliti , cu o greutate de 1.896.700 trilioane megatone . mai e planeta casatorita : saturn cu 61 de sateliti si milioane de fragmente de roca plus apa inghetata formand un disc gros de 1 km . deci e un fel de pod...sariti de pe o roca pe alta si hop-top ai intrat pe saturn . pe aiurita de venus o stiti ? e singura planeta ce se roteste in sensul acelor de ceasornic .
cometele adica aster komestes ( stele cu plete) sunt niste reminiscente ale nebuloasei din care s-a nascut sistemul solar . pe halley o mai tii minte? se roteste in jurul soarelui si poate fi vazuta doar cand ajunge in apropierea soarelui si atunci aparitia ei pare accidentala..adica dureaza putin
o vedem din 75 in 75 ani . deci ne vedem in 2062 . te pup tu ! dupa cateva sute de rotatii in jurul soarelui slabeste de se dezintegreaza si dispare .
stiti cum s-a determinat varsta pamantului ? pe baza suprapunerii straturilor sedimentare si a continutului lor fosil: eon-era-perioada-epoca-vechime
PALEOZOIC :
cambrian 590 milioane
ordovizium 505 milioane
silurian 438 milioane ani
carbonifer 360 milioane ani
permian 280 milioane ani
in paleozoic a avut loc formarea placilor litosferice ce s-au separat si au format oceane si lanturi montane . clima din glaciara in tropicala , uscata si desertica . explozie a formelor de viata nevertebrate .
MEZOZOIC 248-144 MILIOANE ANI
triasic 248 milioane ani
jurasic 213 milioane ani
cretacic 144 milioane ani
era dinozaurilor . nasterea speciilor ce s-au raspandit prin mari pe toate continentele . aparitia primelor mamifere si primele pasari . acum 150 milioane ani america de sud si africa erau un singur continent . abia acum 100 milioane ani s-au separat
CAINOZOIC 65 - 1,6 MILIOANE DE ANI
paleocen 65 milioane ani
eocen 54 milioane ani
oligocen 38 milioane ani
miocen 24 milioane ani
pliocen 5 milioane ani
pleistocen 1,6 milioane ani
Carnozoic-ul a avut 2 mari parti : tertiar si cuartenar
miscarea placilor tectonice incepute din era precedenta si astfel oceanele si continentele si-au recapatat forma actuala . la inceputul cainozzoicului america nord , groenlanda si europa inca mai erau unite intr-un singur continent in atlanticul de nord . antarctica a ajuns in pozitia ei actuala la polul sud . australia care se separase deja de antarctica s-a deplasat n-e ramanand un continent insular .
daca nu ma crezi prinde un nautil ( foto) o specie de moluste care exista de mai mult de 450 milioane de ani si inca mai poate fi gasit in oceanul indian si in cel pacific . si uite asa am ajuns circa 2 milioane de specii la ora actuala si hey : numaratoarea inca nu s-a incheiat . si fiecare organism viu e mult mai complex decat pare .
originea vietii ? acum 4,6 miliarde ani la formarea pamantului inca nu exista oxigen in atmosfera..aceasta fiind alcatuita din hidrogen , metan , amoniac , bioxid de carbon si apa . aceste gaze erau supuse unor descarcari electrice provenind din furtuni si eruptii vulcanice plus radiatii solare extrem de puternice . astfel s-au dezvoltat primele molecule organice . la contactul cu apa au format celebra SUPA PRIMORDIALA . biomoleculele au gasit un mediu favorabil pt dezvoltare . in primele 600 milioane de ani ai istoriei pe pamant s-au format substantele chimice procariote ce puteau exista in medii lpsite de oxigen . se hraneau din moleculele gasite in supa primrdiala . cand acele molecule au devenit rare , cele mai bine adaptate organisme au inceput sa se foloseasca de lumina-fotosinteza fara a elibera oxigen . acum 3 miliarde de ani au luat nastere algele albastre ce puteau efectua fotosinteza eliberand oxigen . acest revolutionar proces biochimic (plantele mai inalte folosesc in frunzele lor energia solara pt a produce din apa - dioxid de carbon , nitrati , sulfati , carbohidrati si aminoacizi ) 1 miliard de ani mai tarziu s-au dezvoltat celule mai complexe : eucariotele .
totul a inceput in mare : primele plante si animale multicelulare ( meduza) s-au dezvoltat acum 800 milioane de ani . in urmatoarele 200 milioane ani a aparut o clima favorabila ce a condus la marirea semnificativa a numarului de specii . geologic atunci a inceput paleozoicul . in ultima parte a paleozoicului ( cambrian) au aparut buretii , viermii , molustele si antropodele . in ordovician au aparut coralii . unele nevertebrate au colonizat uscatul .
au urmat pestii cu oase maxilare (gnathostomata) . pe uscat apar miriapodele si plante vasculare ( aveau canale interne pt schimb de apa si substante nutritive) . au urmat insectele si amfibii primitive ( evoluate din dipnoii cu inotatoare in forma de padele) capabili sa inspire oxigen .
clima calda si umeda a sprijinit cresterea numarului insectelor ( zburatoare sau care traiau in pamant) . din amfibii au evoluat reptilele , primele fiinte vii care si-au depus ouale in afara apei . au aparut deserturi si munti ce au inlocuit treptat regiunile impadurite si mlastinile . aceste schimbari au condus la o diminuare a nr animalelor dependente de apa . acum 250 milioane de ani , la inceputul mezozoicului au aparut dinozaurii in variate forme . au urmat mamiferele urmase ale unor reptile . in jurasic au aparut primele pasari provenite din reptile zburatoare ( hai ca ati vazut flinstone) . in neozoic dinozaurii ( reptile mari) au disparut . acum 2 milioane de ani o noua schimbare climatica a schimbat din nou viata pe pamant . in cuaternar a luat luat nastere o fiinta extrem de evoluata ce a inceput sa preia suprematia pe pamant . ca era un african.... sau adam din care au evoluat japonezi , albi , mulatri..you be the judge . pentru prima maimuta din care ne-am tras(o) cauta SAHELANTHROPUS .
DEDIC ACEASTA POSTARE LUNGA DAR INTERESANTA TUTUROR FANATICILOR RELIGIOSI...MAI GANDITIVA !
miercuri, 21 octombrie 2009
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
1 comentarii:
wow! Interesanta poveste... dar n-am inteles care e dumnezeul tau.
Sa stii ca nu ma indoiesc de desteptaciunea unor oameni care au scornit asemenea idei,... trebuie sa fi avut o imaginatie bogata. Este pacat insa ca aceste scorneli sunt luate de bune de majoritatea oamenilor. Le-as fi crezut si eu pe acestea daca s-ar fi bazat pe argumente temeinice, si nu ar fi o poveste a jdemilionelor de ani ce ai zis u acolo. Este cu totul imposibil ca un om care este atat de limitat, sa poata sa cunoasca ceea ce este nelimitat.
Trimiteți un comentariu