sâmbătă, 15 decembrie 2012

The Hobbit - An Unexpected Journey - Impresii


Avatar-ul a arătat cât poate fi de profitabil (pt încasări, critici&premii) să te sfătuieşti cu tehnicienii pt a veni cu o tehnologie nouă, după care să-ţi lansezi filmul în perioada Crăciunului. Lord of the rings a pavat calea succesului pt Game of Thrones...acum Hobbitul vine pe baza de fani creată de trilogia LotR şi simpaticul serial produs de HBO.
Pe o vreme crâncenă, am purces la drum cu încă 4 dworfi...ăsta, adică prieteni, după ce-am făcut teasing pe Facebook o săptămână întreagă.
Sala mare, plină ochi de spectatori civilizaţi (n-a vorbit unu` la telefon), o întârziere mai mică decât m-a obişnuit Cinema City anul ăsta şi paharul personalizat The Hobbit lângă mine, la fel ca şi cei 2 prieteni cu care mă ţineam de şotii pe seama filmului.
Am evitat să mă familiarizez cu povestea filmului, tocmai pt a fi plăcut surprins. Dacă master-planul nu e întradevăr prea sofisticat (Gandalf adună 13 dworfi lăsaţi fără regat din cauza unui dragon, având nevoie pentru ultima sută de metri şi de un spărgător (o bucată strălucitoare de materie din Mijlocul Pământului - păzită printre tone de aur, de dragonul sus-menţionat) detaliile şi`n special relaţiile dintre personaje sunt miezul filmului....construite atent în 18 luni de filmări, de adevăratul magician al filmului: Peter Jackson. Începem cu hămesiţii sprinteni, musafirii nepoftiţi care-ţi pot goli cămara cât te scarpini nedumerit în amabilitatea ta din Comitat. Balin, Dwalin, Bifur, Bofur, Bomfur (aşa-i că par numele renilor lui Moş Crăciun sau piticii Albei?) Fili, Kili, Oin Gloin, Nori, Dori, Ori (serios...ghiduş Tolkien ăsta) conduşi de regele lor exilat - Thorin Coajă de Stejar (numele lui sună mai puţin indian în engleză) plus comandantul suprem menit să-i scoată din încurcătură tocmai atunci când au mai mare nevoie: bătrânul (7000 ani) Gandalf şi Watson din Sherlock - versiunea BBC...adică Bilbo Baggins (Hobbitu-ul însuşi...Martin Freeman).
După ce treci de şocul celor 48 cadre/secundă şi-ţi tremură puţin picioarele la secvenţa (bătălia regatului de pe Lonely Mountain) care deschide filmul, te aşezi confortabil pt că eşti deja în poveste. Apoi vin fiorii de pe şira spinării, odată ce se cântă Misty Mountains...cred că abia atunci începe filmul să devină credibil.
Orci călare pe nişte orătănii ce îmbină lupul cu tigrul (mai ceva decât haita lui Jacob în Twilight), o altă orătanie obscen de grasă şi desfigurată (un fel de Marian Iancu de la Poili Timişoara), troli, monştri din stâncă, alte stânci, chestii care cad în gol ...multe, cadre SUPERBE cu Noua Zeelandă (astea nu necesită CGI-uri, iar calitatea imaginii le complimentează şi mai mult), apariţii surpriză de la My dear Frodo şi Precious (sosia lui Băsescu) Gollum cu privirea lui hipnotizantă...aici cu chef de ghicitori, un alt superb cadru - de data asta ajutat de Computer Generated Images - cu ţinutul elfilor Rivendell (enter Cate Blanchet şi Hugo Weaving). M-am temut că va fi prea lălăit...şi pe undeva, (dacă-cauţi un film strict de acţiune) prima parte din film chiar e, dar e succedată de suficientă acţiune să obţii satisfacţie. Chiar mă aşteptam să fie întrerupt în mijlocul acţiunii, cu câteva minute înainte de final, la marea confruntare a primei părţi....dar n-a fost cazul. Ce mă aştept, e ca dragonul Smaug să nu apară prea mult nici în partea a doua (vă vine să credeţi sau nu, dar cartea The Hobbit, pe care Jackson a vrut s-o ecranizeze încă din 95, dar nu i-au permis nişte procese...e de 3 ori mai scurtă decât un roman din LotR...deci în cazul Hobbit - Less is more)

Majoritatea filmului se rezumă la Bilbo...copilul prea mic într-o lume maaare, care acceptă să se maturizeze şi să-şi asume nişte responsabilităţi. Vor urma: 2)The desolation of Smaug şi 3)There and abck again.

toate astea te fac să treci peste faptul că au murit vreo 20 animale în timpul filmărilor.

0 comentarii: