vineri, 4 mai 2012

The Avengers - Impresii


Vă spun: criticii au avut în ultimii ani un rol mportant în creşterea valorică a scenariilor, actorilor şi-a producţiei, când vine vorba de filmele box-office, fără pretenţii la premii. Steve Rogers, Bruce Banner, Natasha Romanoff, Clint Barton şi cu voia dumneavoastră, primul şi cel mai important: Tony Stark. Normal că numele lor nu vă spun nimic, dar dacă aduni Captain America + The Hulk + Black Widow + Hawkeye şi Thor = Răzbunătorii. Copiii şi tocilarul de benzi desenate, îi ştiu pe toţi... voi i-aţi mai văzut şi-n filme stand alone, prin desene animate şi prin ştirile care spuneau că au făcut 280 milioane dolari...înainte de lansarea în S.U.A.
Ideea nu-i demnă de vreun tratat science-fiction..fiind aceeaşi de câţiva ani când vine vorba de super-eroi: vin nişte câţiva pe Pământ să preia conducerea, fac niscaiva deranj, distrug clădiri, şosele, poluează mediul înconjurător (asta o pun de la mine, că-s IPMI-st) ...urmând să dea piept cu apărătorii noştri mărinimoşi, cu pelerină....lăsând calaveria (adică armata) fără pâine.
Demizeul Loki, frăţiorul lui Thor (aruncat în abis la finalul filmului care-a rulat în 2011) vine pe Pământ pentru un material numit Tesserect (întâlnit în Captain America tot în 2011) care asigură o mare cantitate de energie, dezvoltarea unor arme de distrugere în masă...şi BONUS: deschide un portal (să-i spunem Stargate) prin care nişte predatori metalici şi navele lor, pot veni să-şi facă de cap prin Washington sau New-York (că doar nu erau să atace Roşiorii de Vede, sau vreun sătuc din Ucraina).






Furios şi negru...plus orb de-un ochi, Samuel Shaft-motherfucker Jackson, începe să asambleze o echipă de super-eroi, să contracareze planul ăstora. Loki reuşeşte să-şi transforme câţiva supuşi, astfel că se formează repede cele 2 tabere necesare intrigii...şi pun`te pe efecte speciale şi umor din plin (în special de la playboy-ul filantrop - modestul Tony IRON MAN Stark...etern carismaticul Downey Jr). Surprinzător de puţin apare în film asistenta-iubită: Gwyneth Paltrow, dar nu-i simţi lipsa din moment ce Scarlett Johansson  are parte de expunere suficientă într-un costum mulat. Dar nu în sexualitatea pe care-o emană Văduva Neagră, stă şarmul ei...ci`n inteligenţa cu care face pe victima - exploatânduşi victimele.
Orgoliile fiecărui erou, face dificilă conlucrarea ca o echipă....asta până moare cineva din anturajul apropiat, funcţionând ca un catalizator perfect (Agentul Coulson din Thor şi Iron Man)...şi veţi observa că lupta finală nu poate fi câştigată de 1 - 2 sau 3 super-eroi...ci doar în echipă, când se completează perfect, ca o simfonie cu instrumente distincte.
Nu ştiu dacă cineva dintre cei ce-au văzut filmul mă pot contrazice în ce urmează să spun: în pofida efectelor care-s la fel de captivante la giumbuşlucurile lui Jackie-Chan, cele mai bune momente din The Avengers, sunt dialogurile dintre super-eroi, în care se contrează unul pe celălalt, în care se ironizează. Şi-n special, momentele celui care se asigură că lucrurile rămân distractive când sunt în pericol să devină serioase, Iron Man. 
4 blockbustere într-unul...ce vreţi mai mult? Da, la final o să aducă puţin cu scenele de acţiune din Transformers Dark of the Moon, dar ăsta are 8.8. O să mai scadă, dar nu cred că mai jos de 7.8
Mulţam de citire.

0 comentarii: