joi, 10 mai 2012

The Five Year Engagement - Impresii

Fără şosete, într-o pereche de adidaşi pe care n-o mai folosesc, şi într-un tricou alb, am plecat de acasă cu 15 minute înainte să înceapă filmul. O ţigară`mi mai trebuia să fiu întruchiparea degajării. De altfel aşa am dus-o toată ziua (mi-am luat nepotul de la şcoală, am făcut nişte cartofi şi aripioare de pui la grătar, m-am uitat la geniile de la American Idol şi-am stat cam 2 ore la facultate, fiindu-mi revizuit un proiect şi jucând Te crezi deştept pe telefon - când trebuia să plec, dar n-am făcut-o din politeţe).
Nu ştiu cât a trecut de când am văzut Salmon Fishing in the Yemen, dar ştiu că la ambele am mers pentru că-i de-ajuns să o văd pe Emily Blunt (cu 1 an mai mare decât mine) pe afiş, să-mi iau bilet. Aşa o să fie şi cu următorul ei film: Your Sister`s Sister

The Five Year Engagement, e pentru cei care au văzut Bridesmaids şi The Muppets (unde au jucat Blunt şi actor-scenaristul Jason Segel) şi.....se pare, nu şi pentru cupluri (cel puţin în sală, am fost 6 oameni - nici un cuplu).
Dar e un film de cuplu. În aparenţă o comedie romantică, cu ştaif. Adică întâmplările nu-s forţate de dragul comediei. Un bucătar genul Master-Chef şi-o academiciană- psiholog - soon to be a teacher, se iubesc nespus de mult, şi-n pofida unei cereri în căsătorie semi-eşuate, vor să-şi unească destinele. Daaaaacă, Violet (Emily Blunt) n-ar considera că vrea şi-o carieră până una alta....şi se mută cu tot cu Tom al ei, din marele San-Francisco, în modestul Michigan, unde e admisă la doctorat, după ce e refuzată de locul visat (Berkley). În timp ce ea se simte ca peştele în apă, Tom nu-şi găseşte aşa uşor de muncă....iar când îşi găseşte - deja platitudinea şi-a spus cuvântul şi mna..se mulţumeşte cu mai puţin şi cu escapade la vânătoare.
Şi-n timp ce neamurile care tot aşteaptă să meargă la nunta lui Violet şi Tom, mor pe capete, ăştia se împleticesc de probleme când minore, când serioase.....astfel că amână nunta, sperând că la un moment-dat vor fi 100% compatibili şi mulţumiţi de ce au. De parcă nu era de ajuns, cei mai buni prieteni ai lor, care nu se cunoşteau sau suportau când Tom şi Violet s-au logodit, se căsătoresc şi au şi copii. Iar Alex (un fel de Stifler mai durduliu), cel mai bun prieten al lui Tom, are cariera pe care o spera şi nefericitul ăsta.
Motivul pentru care filmul ăsta are 6,9 e pentru că e prea lung...şi pt că tratează cu respect, adică ceva inteligenţă, problemele şi circumstanţele dezordonate ce apar şi-n cuplurile care pornesc de la a fi perfecte. Noroc de (ca şi-n Bridesmaids) prietenii din jurul amândurora, de-i aduc pe calea...de fapt pe şoseaua (înţelegeţi la finalul filmului) cea bună. Cu actori secundari din Parks and recreation, The office şi 30 rock, sau deja simpaticul Rhys Ifans (Anonymous şi noul Spiderman),  filmul rămâne şi-o mărturie a întrebărilor ce apar în mintea unui bărbat, când nu se mai simte bărbat, mândru de el...din cauza sacrificiilor făcute de dragul soţiei.



0 comentarii: