sâmbătă, 14 mai 2011

The Adjustment Bureau... absurdul romantic


P.R-ul in cazul unui film, nu il face mai bun sau mai prost. Tot ce face..... iti creste asteptarile. Dupa Inception, e singurul film pe care am vrut sa-l vad instantaneu ce-am vazut trailerul. Ideea mi s-a parut extrem de intriganta. Cu distributia asta imaculata: Damon & Emily Blunt intr-o poveste cu substrat sci-fi, dar mai ales romantic...cum puteam sa nu-l plac de la prima vedere? In dimineata asta (dupa ce l-am tot asteptat la cinema) din patutul meu cald, am vazut The Adjustment Bureau.


Bourne.....aaaaasta, adica David Norrise politician. Ce? Huuuo! Stati mai oameni buni..altfel de politician. Pierde alegerile pe ultima suta de metri, din cauza unui episod jenant - la o betie (si-a aratat fundul) ajuns in presa. Inspirat de intalnirea cu o femeie libera si spirituala (Elise, adica Emily Blunt) cat si de stiinta faptului ca nu mai are ce pierde, baiatul stie sa piarda si mai mult decat atat, tine un discurs despre falsitatea campaniei lui electorale. Cum au platit un consultant sa-i spuna cum sa se imbrace pentru a nu parea sarac sau bogat. Nou-nascuta lui poveste de dragoste se pare ca-i putin impotriva sortii si aici intervine Biroul ajustarilor (adica baietii cu palarie de mai sus...mai putin eu). Dupa prima lor intalnire, lucrurile devin intrigante. Desi nu trebuia, se intalnesc din nou ...din pura intamplare. Dar ia fiti atenti aici la ceva smart: aceasta a doua oara e posibil sa fi trebuit sa fie prima oara (ea neavand ce cauta in mod normal in toaleta barbatilor cat isi pregatea el discursul de infrangere). Ei doi se cunosteau deja, ok? Daaaaaar: daca nu ar fi existat episodul din baie, ei nu s-ar fi remarcat doar trecand unul pe langa celalalt in autobuz. Ia ganditi-va si la relatia voastra. Chiar si presupunand ca exista suflete-pereche, de unde stiti ca in alte conditii v-ati mai fi placut?
Cand baietii la costum si palarie ii recomanda sa uite de Elise si sa n-o mai caute, nu cumva ii cer lui David sa-si foloseasca liberul-arbitru? Daca nu te mai intalnesti cu ea, tu vei putea deveni presedinte, ea una dintre cele mai bune dansatoare din lume. Chestia asta implica, ca David are de ales.
Dar cand buzele si privirile celor 2 se intalnesc , povestile lor se impletesc iremediabil. Si le sta atat de bine impreuna (daca ati vazut filmul, intelegeti sigur).
The Adjustment Bureau spune ca oamenii politici de succes sunt cei care nu au succes in dragoste si ca fericirea adoarme spiritul de luptator din tine. Cred ca ideea asta o putem extrapola si-n alte domenii. O inima franta iti poate da furia si foamea de victorii, te motiveaza.
Majoritatea conversatiilor dintre cei doi sunt amuzante si romantice, poate aici e una dintre cheile filmului. Cealalta este conflictul dintre liberul-arbitru si predestinare. Chiar aici ai intreaga dilema a vietii, nu? E cumva viata o carte scrisa, iar noi, bietii de noi (ca si-n metafora cu Iisus care stia deja ce urmeaza sa i se intample) nu avem altceva de facut decat sa dam paginile? 
Filmul se desfasoara ca o joaca de-a soarecele si pisica, al mintii, in care David (wich is for real) si Elise, simt ca sunt predestinati unul-celuilalt, incercand sa fie mai isteti (de fapt mai mult el decat ea) decat adjustatorii. Dar mai e ceva.... filmul te lasa sa te gandesti ca pana si adjustatorilor li se da de ales...desi invoca mereu respectarea planului.
E tipul de divertisment care-ti incalzeste inima si-ti exerseaza putin gandirea. In legatura cu soarta si alegerile noastre: poate sunt 3 categorii, care co-exista fara implicarea noastra:
  • pe termen scurt - liberul arbitru ( asta si pentru ca avem o viata scurta)
  • pe termen mediu - evolutie (pentru ca exista lucruri care se dezvolta dupa anumite principii)
  • pe termen lung - predestinarea ( de exemplu, Universul va inceta sa existe la un moment-dat)
N-am sa va spun sfarsitul....as vrea tare mult sa va fi starnit curiozitatea si sa doriti sa-l vedeti. E un film asupra caruia nu m-am inselat. Am crezut ca o sa-mi placa si mi-a placut. Nu aveti nevoie decat de 98 minute si o inima deschisa.

0 comentarii: