miercuri, 23 februarie 2011

this is so like X files (in 1998)

 observator construit la 2.500 metri adancime sub Antarctica


Incredibilul observator construit la 2.500 metri adâncime sub Antarctica
Ingropat la o adancime de 2.500 de metri in calota glaciara a Antrarcticii, sta cel mai spookie observator din lume, a carui asamblare a fost finalizata zilele astea.
Observatorul IceCube Neutrino e un telescop pus la Polul Sud,  proiectat sa detecteze particule elementare subatomice denumite neutrini, care circula prin Pamant cu viteza luminii. (fain, nu?)



Construirea telescopului s-a definitivat la finele anului trecut, desi el a strans deja date mai multi ani la rand. Se stiu putine despre neutrini, dar se crede c-ar  transporta info despre nasterea galaxiei noastre precum si despre enigmaticele gauri negre.


Fizicienii cred ca aceste particule misterioase cu energie uriasa se nasc in urma evenimentelor cosmice violente, cum ar fi coloziunea dintre galaxii sau gauri negre (a.k.a - big-bang-ul nostru cel de toate zilele). Capabili sa calatoreasca miliarde de ani-lumină prin spatiu fara sa fie absorbiti sau respinsi de campuri magnetice ori de atomi, neutrinii ar putea oferi raspunsuri la unele dintre cele mai fundamentale intrebari despre univers. (p.s : stiati ca-n galaxia noastra exista 500 miliarde planete? )



Dar mai intai particulele trebuie gasite si observate, iar solutia pare a fi telescopul IceCube (nume de rapper). Intregul proiect a costat un mizilic de 279 de milioane de dolari. In forma sa finala, constructia a condus la forarea a cel putin 86 de găuri pentru cei 5.160 de senzori optici (poza de mai jos) care intra in componenta detectorului principal.


Coliziunea dintre un neutrin şi un atom produce particule cunoscute ca "muoni" intr-o sclipire de lumina albastra denumita "radiatie Cherenkov". In ultratransparenta ghetii antarctice, senzorii optici ai telescopului pot detecta aceasta lumina albastra.


Poate în mod neaşteptat, senzorii observatorului IceCube sunt orientaţi în jos, prin miezul pământului spre cerul de deasupra Arcticii, pentru a detecta neutrinii atunci când aceştia pătrund prin planetă.

Cum neutrinii sunt singurele particule cunoscute care pot trece prin materie neobstructionate, telescopul foloseste Pamantul ca pe un filtru pentru a selecta doar muonii ce rezulta din coliziuni.

Un telescop pentru neutrini tre să fie transparent pt ca lumina "muonica" sa poată trece printr-o larga varietate de senzori, si opac pt a evita interferenţa cu lumina naturala. De asemenea, tre sa fie destul de adanc incat sa evite si razele cosmice din emisfera sudica. Stratul de gheata din Antarctica indeplineste toate aceste criterii.
cel putin asta spun baietii de la: Dailymail

0 comentarii: